Z gotowanych ziemniaków z pieczarkami, brokułem, kaparami

Zdarza się tak, że po obiedzie zostaje nam sporo ziemniaków. Można je oczywiście podsmażyć następnego dnia i również podać na obiad, ale jest też inny sposób żeby je sprytnie wykorzystać – sałatka. Będzie w sam raz na kolację albo na wieczorne spotkanie ze znajomymi.

W ogóle sałatki ziemniaczane są bardzo smaczne, a jeśli mamy już gotowy podstawowy składnik, czyli ziemniaki to tym bardziej warto zrobić którąś z nich. Czasami zostają nam również z obiadu ugotowane brokuły. Wystarczy pokroić ziemniaki i brokuły, a następnie dodać do nich pokrojone i podsmażone pieczarki, kapary oraz sos z majonezu, śmietany i czosnku. Będzie pyszne! Tego typu sałatki nadają się dobrze do potraw z grilla. Tak więc planując spotkanie przy grillu można dzień wcześniej przygotować przed obiadem większą ilość ziemniaków niż zwykle i będą od razu gotowe. Samo ich obieranie zajmuje w końcu chwilę czasu.

Jeśli chodzi o wymienione wyżej składniki to warto spróbować sałatki z ziemniaków i pieczarek – 60 dag ziemniaków, 15 dag pieczarek, 1/2 kalafiora i 3 jajka trzeba ugotować. Pieczarki należy skropić kwaskiem cytrynowym i wszystko pokroić oraz wymieszać wraz z majonezem. Na końcu wystarczy przyprawić solą i pieprzem. A może sałatka z ziemniaków i brokułów? Na pewno odpowiednie będą następujące proporcje: 5 ziemniaków, brokuł, puszka kukurydzy, 2 pomidory, opakowanie sera feta. Wszystkie te składniki kroimy, łączymy i polewamy sosem, do zrobienia którego potrzebne będą 3 łyżki majonezy, 3 łyżki jogurtu, czosnek w proszku, oregano. Sałatka ziemniaczana z pomidorami i fetą to zawsze dobry pomysł, także w następującej postaci: ziemniaki kroimy w plasterki i polewamy dressingiem majonezowo-śmietanowym. Na nich powinna znaleźć się kukurydza z puszki, następnie pokrojona feta i w końcu plasterki pomidorów. Wszystko posypujemy bazylią i dajemy do lodówki. Jak więc widać ziemniaki mogą być rzeczywiście doskonałym dodatkiem do sałatek. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednim urozmaiceniu ich smaku, bo ziemniaki są łagodne i mało wyraziste. Wystarczy jednak kilka prostych dodatków i przyprawy, żeby otrzymać coś naprawdę pysznego.