Prosta sałatka do dań z grilla

Kiedy w końcu robi się ciepło można spotykać się z rodziną i znajomymi przy grillu. Dobrym dodatkiem do mięsa są różne sałatki ziemniaczane. Wtedy nie jest już potrzebne nawet pieczywo.

Wiosną warto korzystać z tego, że można już kupić świeże warzywa. Dobra i prosta będzie więc sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki, pomidora, ogórka, koperku i dressingu na bazie jogurtu. Młode ziemniaki (oczywiście ugotowane i obrane) można również połączyć z rzodkiewką, czerwona cebulą, czosnkiem, koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Z pewnością podczas przygotowywania sałatek na grilla dość ważne jest to, aby były proste i można je było szybko przygotować. Dlatego często robi się sałatkę z pozostałych z obiadu ziemniaków, makaronu czy ryżu. Można dodać do niej brokuły, kukurydzę, groszek, ogórki – po prostu różne rzeczy, które mamy akurat pod ręką. Liczy się tu fantazja, ale też szybkość działania.

Łatwa i bardzo dobra do grillowanego mięsa jest sałatka z ziemniaków i porów. Żeby ją przygotować potrzebujemy: 2 kg ziemniaków, 5 porów, natkę pietruszki, słoik majonezu, 2 łyżki octu winnego, sól i pieprz. Ziemniaki trzeba oczywiście ugotować, można w mundurkach ale można też obrać je przed ugotowaniem. Natomiast ważne jest to, żeby nie były rozgotowane i dało się je pokroić na kawałki. Skrapiamy je octem winnym i wstawiamy do lodówki. Wtedy można oczyścić pory i pokroić je w plasterki. Łączymy je z ziemniakami, posiekaną natką pietruszki, majonezem i przyprawami. Po wymieszaniu sałatka jest gotowa, ale najlepiej żeby postała chwilę w lodówce. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić naszą grillową sałatkę, to można użyć następujących składników: 1,5 kg ziemniaków, 3 pory, ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, 2 jajka, majonez, łyżka musztardy, sól i pieprz. Ugotowane ziemniaki i jajka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórka. Dodajemy pokrojone w plasterki pory, a w końcu majonez, musztardę i przyprawy. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Można też posypać sałatkę natką pietruszki albo szczypiorkiem.