Sałatka ziemniaczano-pomidorowa z fetą, włoska z suszonymi pomidorami

Wiele osób przepada za tradycyjną polską sałatką warzywną, natomiast nie przeszkadza to oczywiście w tym, żeby kosztować też różnych innych smaków, chociażby sałatek w stylu włoskim. Kojarzą się one bardziej z makaronami, ale mogą być również z ziemniakami.

Szczególnie warto polecić sałatkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami. Potrzebne będzie 1/2 kg ziemniaków, 8 suszonych pomidorów, natka pietruszki, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kiedy wystygną kroimy je w paski. Następnie polewamy je sosem z jogurtu, majonezu i przypraw. Na wierzchu układamy paski suszonych pomidorów. Niektórzy dodają też czerwoną cebulę albo czosnek. Istnieje również następujący przepis: 1/2 kg ziemniaków, 8 suszonych pomidorów, 5 plasterków boczku, natka pietruszki, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy, sól i pieprz. W tym przepisie ziemniaki obiera się ze skórki, natomiast boczek należy podsmażyć. Ziemniaki i boczek zalewa się dressingiem, do którego można od razu dodać pocięte suszone pomidory.

Ziemniaki bardzo dobrze smakują z pomidorami, ale również z serem feta. Warto wypróbować takie połączenie: 5 ziemniaków, 4 pomidory, opakowanie fety, puszka kukurydzy, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, suszona bazylia, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w łupinkach, ale potem je obieramy i kroimy w plastry. Następnie zalewamy je sosem z majonezu, śmietany, bazylii, soli i pieprzu. Na tak przygotowane ziemniaki wysypujemy odcedzona kukurydzę, na niej układamy pociętą w kosteczkę fetę, a na samej górze plasterki pomidorów. Posypujemy bazylią. Ewentualnie zamiast bazylii można użyć oregano, albo po prostu pomieszać bazylię i oregano. Wstawiamy sałatkę do lodówki na jakiś czas. Można ją jeść jako samodzielne danie, ale na pewno sałatka ta bardzo dobrze nadaje się do mięsa z grilla. Swoją drogą można też przygotować na grillu ziemniaki nadziewane fetą i pomidorami. Smakowita jest również ich ostrzejsza wersja, gdzie nadzienie robi się z sera feta, pora, podsmażonym wędzonym boczkiem. Poza tym robi się do nich sos z jogurtu, majonezu, czosnku i szczypiorku.