Tradycyjna na zimno z ogórkiem, jajkiem i cebulą

Pośród wigilijnych potraw mogą pojawić się sałatki ze śledzia czy łososia, natomiast na Wielkanoc często robi się tradycyjną sałatkę, w której znajdują się różne bardzo drobno pokrojone warzywa połączone majonezem i śmietaną.

Oczywiście można taką sałatkę robić na różne inne okazje, ale warto pamiętać że jest dość czasochłonna. Wszystko przez konieczność krojenia jej składników na malutkie kawałki. Jednak taka właśnie powinna być ta sałatka. Zazwyczaj robi się ją z następujących składników: 2 ziemniaki, 4 ogórki kiszone, 2 jajka, cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, jabłko, puszka groszku konserwowego. Ziemniaki należy ugotować, najlepiej w mundurkach, a kiedy wystygną obrać. Jajka, marchewki, pietruszki i selera również trzeba ugotować. Teraz przychodzi czas na krojenie. Trzeba pokroić wszystko oprócz groszku. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i robimy sos ze słoika majonezu, 2 łyżek śmietany, rozdrobnionego ząbku czosnku, soku z 1/2 cytryny, soli i pieprzu. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Sałatki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie, tak jak to jest na przykład w przypadku sałatki austriackiej z octem i musztardą. Natomiast opisywana tu tradycyjna sałatka warzywna to zdecydowane dodatek do jakiegoś jedzenia. Bardzo dobrze smakuje z wędlinami. Właśnie dlatego jest idealna na śniadanie wielkanocne. Przepis podany wyżej można trochę zmieniać. Jeśli jakieś składników lubi się bardziej można dać ich więcej, a zmniejszyć ilość mniej lubianych. Niektóre można usunąć, a zamiast tego dać coś innego. Poza tym zamiast ogórków kiszonych można dać konserwowe, a zamiast groszku można dać kukurydzę. Oto konkretna propozycja numer 2: 6 ziemniaków, 4 ogórki konserwowe, 5 jajek, cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, puszka kukurydzy konserwowej, słoik grzybów marynowanych, natka pietruszki, 1/2 słoika majonezu, sól i pieprz. Jak więc widać również składniki na sos zostały nieco zmienione. Faktycznie nie trzeba używać aż całego słoika majonezu i dodatkowo śmietany. Poza tym można też nie dodawać czosnku, jeśli ktoś nie ma na to ochoty. Taka sałatkę najprzyjemniej robi się we dwójkę. Krojenie idzie szybciej i można sobie porozmawiać.