Niemiecka sałatka kartoflana na ciepło

Są sałatki z ziemniaków w stylu włoskim czy austriackim, ale warto spróbować również niemieckiej sałatki kartoflanej. Często nazywa się ją bawarska ze względu na to, skąd dokładnie pochodzi przepis na nią. Chociaż obecnie istnieje kilka jej wersji.

Sałatki kartoflane często przyrządza się z majonezem. Jednak klasyczna sałatka po bawarsku to ziemniaki z sosem zawierającym octem. Najpierw należy umyć 1 kilogram ziemniaków i ugotować w mundurkach. Następnie obiera się je ze skórki i kroi na plasterki. Kolejny krok to wymieszanie 1 i 1/2 szklanki bulionu mięsnego z 3 łyżkami mąki. Wrzucamy do wywaru dwie obrane i pokrojone cebule, gotujemy do miękkości. W końcu dodajemy 1/2 szklanki octu winnego. Jeśli trzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki sosem i gotowe. Jest to bardzo dobry dodatek do dań mięsnych, ale można też robić sałatkę po bawarsku z boczkiem i wtedy pełni raczej rolę samodzielnego dania. Należy przygotować:  1 kg ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 100 g groszku mrożonego, 2 cebule,  1/2 szklanki bulionu mięsnego, 1/2 szklanki octu winnego, pęczek szczypiorku, olej, sól i pieprz. Ziemniaki trzeba przygotować jak wyżej i wymieszać z ugotowanym groszkiem. Następnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie bulion i ocet, doprawiamy. Zalewamy tym sosem ziemniaki i groszek. Na końcu posypujemy sałatkę szczypiorkiem.

Jak już zostało wspomniane typowa sałatka bawarska nie zawiera majonezu i właśnie dlatego wiele osób chętnie ją przyrządza. Oprócz wymienionych wyżej przepisów można wypróbować jeszcze taki: 1 kg ziemniaków gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie 100 g boczku podsmażamy bez tłuszczu. Kroimy cebulę oraz 5 ogórków konserwowych. Ziemniaki, boczek, cebule i ogórki układamy w misce i zalewamy sosem. Sos robimy z 1/4 szklanki bulionu, 3 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy, soli i pieprzu. Sałatkę można podawać na ciepło albo schłodzić w lodówce. W zależności od tego jaką bardziej się lubi. Jeśli chodzi o potrawy z octem, to dobra jest też sałatka austriacka.